Skip links

Izzók, mint háztartásunk részei

SZPONZORÁLT TARTALOM

1879-ben hivatalosan is véget ért a petróleumlámpák uralma, ugyanis ebben az évben október 21-én Thomas Alva Edison felkapcsolta a világ első izzóját. A sugár, amely több fényt bocsátott ki, mint hőt, fokozatosan egy csúcstechnológiás kütyüvé alakult, amely finomhangolja otthonunk hangulatát, és napjainkban akár mobiltelefonnal és hanggal is vezérelhető.

Életünk mindennapi és elválaszthatatlan részévé vált a villanykörte, melynek köszönhetően sötétedés után is világos lehet otthonunkban. A legmegfelelőbb izzó kiválasztása gazdasági szempontból is nagyon fontos számunkra, és erre kellő figyelmet kell fordítanunk.

Keresse az üzletláncok polcain, a Tesco online felületén, esetleg a Spar Kecskeméti boltjában az izzót nagyszerű áron. Lapozza át a Kaufino.com oldalán az egyes szórólapok, mint a Tesco akciós újságok és a Spar akciós újságok lapozható verzióit és keresse az izzókat kedvezményes áron. Az ár mellett azonban nagyon fontos ez egyes izzók energiamegtakarítása, amit vásárláskor szintén szem előtt kell tartani.

Gyűjtsön megfelelő mennyiségű információt a működésükről, technológiájukról és a műszaki paraméterek tekintetében válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet.

A megfelelő típusú izzó kiválasztása

Klasszikus villanykörte a wolfram izzószálnak köszönhetően több hőt ad, mint a fényt, ezért nem gazdaságos fényforrásként említik. Bár megvannak az előnyei, mint a kellemes világos szín, a gyors felfutás, a kis méret és az alacsony vételár. A hátrányok közé tartoznak a rövid élettartam, magas energiafogyasztás.

Ezeknek az izzóknak az élettartama 1 000 és 2 000 óra között van. A halogén izzók erős és sugárzó fényt biztosítanak, amely kiemeli a megvilágított területeket. Mivel bekapcsolás után azonnal a maximumon világítanak, mindenhova alkalmas, ahol gyorsan fényre van szüksége. Így használhatók fürdőszobában, a lépcsőn, de csillárokban, spotlámpákban, munkalámpákban, asztali és állólámpákban is.

A kompakt fénycsövek élettartama hosszabb 6 000, de akár 16 000 óra is lehet és alacsonyabb az energiafogyasztásuk. A gyártók jelentése szerint a kompakt fénycsövek energiafogyasztása körülbelül 80%-kal kevesebb, mint a hagyományos izzólámpák azonos fényáram mellett. Hátránya viszont, hogy a hagyományos izzóknál kicsit helyigényesebb, lassan indul a teljes fénykibocsátás, tehát nem alkalmasak olyan helységekbe, ahol gyakori a kapcsolgatás.

További hátránya és kényelmetlensége ezeknek az izzóknak a benne lévő higany veszélye, az igényes újrahasznosítás, valamint a jelentős szennyeződés veszélye törés esetén.

A LED izzók megfelelő alternatívát jelentenek a hagyományos izzókkal szemben, amelyek energiát takarítanak meg és hosszabb élettartammal is rendelkeznek. A boltok polcain különböző fényárnyalatú és kivitelezésű izzókat találni. LED izzók akár 90%-os energiafogyasztást is megtakaríthatnak. Spóroljon meg pénzt már az izzók vásárlásakor is.

Keresse az izzókat akár a Tesco polcain, akár a Spar üzletlánc kecskeméti fiókjában. A választásban segítségére lehetnek a Tesco akciós újságok és a Spar akciós újságok lapozható változatai is, melyekben rengeteg Tesco akciós és Spar akciós terméket találni kedvezményes áron. A lámpák kiválasztása során fontos, a lámpa fényének színe is.

A leggyakrabban használt fényforrások színét három kategóriába tudjuk sorolni: meleg fehér, hideg fehér és nappali fehér. A színhőmérsékletet a gyártónak fel kell tüntetnie minden fényforrás csomagolásán.

Izzók energiahatékonysága

Az energiahatékonysági osztályok tájékoztatást nyújtanak az elektromos készülékek energiahatékonyságáról. Ez azt jelenti, hogy tájékoztatást adnak arról, hogy bizonyos készülékek energiafogyasztása milyen magas a teljesítményükhöz képest. Így a fogyasztók megtudhatják, mely termékek különösen gazdaságosak és környezetbarátok, és melyek nem.

Ez végső soron az üzemeltetési és a villamosenergia-költségekben is megmutatkozik. Az új termék vásárlásához nyújtott tájékoztató jellegű segítség mellett az energiahatékonysági osztályok fő célja az energiafogyasztás fenntartható csökkentése az EU-ban.

Minden EU-ban használt fényforrást meg kell jelölni egy energiacímkével, amelyen 7 színben eltérő energiaosztály van feltüntetve, és amely meghatározza, hogy az adott forrás mennyi energiát, azaz mennyi áramot fogyaszt. A leggazdaságosabb a sötétzöld A energiaosztály, amelybe a LED izzók tartoznak, de az B csoport zöld energiaosztályaiba tartozó minden egyes forrással jelentősen megtakaríthat.

Éppen ellenkezőleg, a leginkább energiaigényes és leggazdaságtalanabb erőforrások az alacsonyabb, pirossal jelölt G osztályban találhatók. Ide tartoznak például a közönséges izzók.

Évente sok kilowatt áramot fogyasztunk minden háztartásban, és sokszor nem is gondolunk bele, mennyi energiát lehetne megspórolni. Csak gondolja át, hány izzó vagy más fényforrás található otthonában: fények, lámpák, olvasólámpák, és így tovább. Egy magyar háztartásában átlagosan 18 fényforrás van, többnyire izzók vagy fénycsövek. Ha egy kicsit elkezdünk számolni, rájövünk, hogy egy jól kiválasztott izzóval akár több ezer forintot takaríthatunk meg évente.

Kép forrása: svietidla-na-mieru.eu