Skip links

Mennyi idő alatt térül meg egy ipari napelem rendszer?

SZPONZORÁLT TARTALOM

A fenntartható fejlődés jegyében és az energiafüggetlenség elérésének vágya miatt is jelentős kereslet van az ipari napelem rendszerekre. Ezek jellemzően megtérülő beruházások, főleg, ha a vállalat tényleg hosszú távra tervez. De pontosan mennyi időt is vesz igénybe ez a megtérülés? Mik befolyásolják az időtartamát?

A költségoldal

Ha egy befektetés megtérüléséről van szó, a legnyilvánvalóbb kérdés, hogy mennyi maga a bekerülési költség. Ez magában foglalja a panelek árát, az inverter(ek)ét, és persze magát a telepítést is. Ezeken egyébként nem érdemes spórolni, hiszen a cél az, hogy a rendszer minél hosszabb ideig működjön, így nagyobb megtérülést eredményezve. Emellett az aktuális energiaárak is befolyásolják a megtérülési időszakot. Egyértelműen minél magasabbak a piaci árak, annál hamarabb hoz megtérülést a saját rendszerünk.

Kitermelt energia mennyisége

A rendszer áramtermelésének volumene szintúgy befolyásoló tényező. Nyilván minél több, annál jobb, ezért érdemes már a telepítésnél minél jobban optimalizálni a kollektorokat a megfelelő elhelyezéssel, hogy ne árnyékolják egymást, illetve figyelembe venni a várható napfényes órák számát is. Továbbá a rendszerünkhöz megfelelő inverter kiválasztása is nagyban hozzájárulhat a kitermelt áram mennyiségének növeléséhez.

A napelem rendszer élettartama

A hosszútávú működést kritikusan befolyásolja az élettartam és a garancia. Az ipari rendszereket persze hosszú élettartamúra tervezik, de a megfelelő garancia biztosíték lehet bármilyen nem várt meghibásodás esetére. Sok hazai cég (köztük például az https://www.stnapelem.hu/) is vállal ipari méretű napelem telepítést.

Általánosságban azért elmondható, hogy az ipari napelem rendszerek megtérülési ideje 5-10 év szokott lenni, de ezt persze minden fentebb említett tényező befolyásolhatja.