Skip links

Legjobb processzorok (2022)

A processzor (CPU) határozza meg, hogy a számítógép milyen gyorsan tudja futtatni a különböző programokat és feldolgozni az adatokat.

Minden számítógépnek szüksége van alaplapra és minden alaplapnak egy processzorra.

Egy új számítógép vásárlásakor nagyobb a választási szabadság, mivel könnyedén össze párosíthatjuk a megvásárolni kívánt processzort és videokártyát, a megfelelő teljesítmény eléréséhez.

Egy már összeszerelt számítógép fejlesztésénél viszont figyelembe kell venni a többi komponens kompatibilitását is, legfőképp az alaplap foglalatát.

Minden processzort kellőképpen hűteni kell a stabilitás érdekében, viszont a megfelelő processzor hűtő kiválasztásánál vegyük figyelembe a méreteket, hogy megfelelően illeszkedjen a számítógépházunkba.

Megemlítendő tény, hogy sok év után az AMD látványos visszatérést mutat a processzorok piacán a Ryzen processzor családdal ár-érték arányban, az Intel-hez képest.

A processzorok legfontosabb paraméterei

Socket – A processzor foglalat (más néven CPU foglalat) az alaplap azon csatlakozója, amelyben a CPU található. A processzor és az alaplap foglalatának azonosnak kell lennie.

Magok száma – Minél több maggal rendelkezik egy processzor, annál több műveletet képes egyszerre, párhuzamosan kezelni.

Órajel – A CPU másodpercenként számos alacsony szintű számítást dolgoz fel különböző programokból. Az órajel azt a ciklust számolja, amelyet a CPU másodpercenként végrehajt, GHz-ben mérve. Minél magasabb az órajel, annál gyorsabb a processzor.

Maximális órajel – A maximális órajel az az érték, amelyet a processzor az automatikus túlhajtás után elérhet. Ennek a technológiának köszönhetően nagyobb terhelés esetén a processzorok képesek megnövelni az órajelet a gyártó által megadott maximális értékig. Az AMD Precision Boost-nak, az Intel pedig Turbo Boost-nak nevezi ezt a technológiát.

Túlhajtás (Overclock) – A túlhúzás elve a nyitott szorzójú processzor órajelének manuális túlhajtása a gyártó által engedélyezett maximális órajelen túl, arra a felhasználó által kívánt értékre, amit a processzor még képes elviselni. Minden AMD Ryzen processzor támogatja a túlhajtást, viszont az Intel-nél csak a “K”-val végződő processzorok támogatják. A processzor mellett az alaplapnak is támogatnia kell a túlhúzást.

Hyper-Threading – A Hyper-Threading egy Intel által kifejlesztett technológia, amelynek köszönhetően egy processzor mag egyszerre két szálon képes dolgozni, tehát bizonyos mértékig a processzor úgy működik, mintha kétszer annyi maggal rendelkezne.

Multi-Threading – Ezt a technológiát az AMD processzorok használják, amely az Intel Hyper-Threading technológiával egyenértékű.

Integrált videokártya – Az integrált GPU azt jelenti, hogy egy alapvető grafikus chip van integrálva a processzorba. Ennek egy nagy előnye van, hogy az általános otthoni és irodai munkákhoz nem kell külön videokártyát vásárolnunk. Azonban ne számítsunk lenyűgöző teljesítményre grafikailag intenzív alkalmazásokban, például játékokban.

Mielőtt vásárolnánk egy processzort, mindenekelőtt tisztázni kell, hogy milyen célra szeretnénk használni a számítógépünket. A cikkben szereplő felsorolásának célja, hogy segítsen kiválasztani az igényeidnek legmegfelelőbb processzort tesztek alapján összeállítva.

Legjobb teljesítmény megfizethető árkategóriában

AMD Ryzen 5 5600X processzor

AMD Ryzen 5 5600X

Foglalat: AMD AM4 | TDP: 65 W | Overclock: Igen | Tartozék hűtő: Igen (Wraith Stealth) | Integrált videokártya: Nincs

Megfelelő teljesítmény megfizethető áron

Játékra optimalizált

Ha kiemelkedő teljesítményt szeretnél megfizethető áron, akkor nem kell tovább keresgélned.

Az AMD Ryzen 5000 szériás processzorok a játékok következő generációját nyújták egyfajta magával ragadó élménnyel, és uralják a nehéz többszálas feladatokat is.

Ugyan a Ryzen 5 5600X a legolcsóbb processzor az új szériából, ennek ellenére középkategóriás teljesítménnyel rendelkezik, mely elengedő a legtöbb játék magas beállítással való futtatásához, illetve könnyebb 3D-s munkákhoz is.

A Ryzen 5 5600X még az Intel Core i9-10900K-t is elveri játék közben, ami hihetetlen teljesítmény a lényegesen olcsóbb ára miatt.

A Ryzen 5000 szériás processzorok továbbra is AM4 foglalatot használnak, hasonlóan az első, második és harmadik generációs Ryzen processzorokhoz. Szükséged lesz azonban egy alaplapra ami A520, B550 vagy X570 chipsettel rendelkezik.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg az AMD weboldalán

Specifikációk

22255
PassMark
6/12
Magok/szálak
3,7 GHz
Órajel
4,6 GHz
Boost órajel

Legjobb ár-érték arány

AMD Ryzen 3 3100 processzor

AMD Ryzen 3 3100

Foglalat: AMD AM4 | TDP: 65 W | Overclock: Igen | Tartozék hűtő: Igen (Wraith Stealth) | Integrált videokártya: Nincs

Ár-érték arány bajnok

Tökéletes belépő szintű PC-hez

Az AMD Ryzen 3 3100 a Ryzen 3000 széria legolcsóbb processzora, mely teljesen megváltoztatta a belépő szintű számítógépek világát.

A processzor tökéletes teljesítményt nyújt árához képest, ezért is vitathatatlanul a legjobb választás bármely belépő szintű otthoni és irodai PC-hez, és elegendő teljesítményt produkál még akkor is ha játszásra szeretnénk használni.

A Ryzen 3 3100 előtt közel kétszer ennyibe került ugyan ilyen teljesítményű processzort vásárolni, ennek köszönhetően a PC-n való játszás lényegesen megfizethetőbbé vált.

Négy magja elegendő több program egyidejű futtatásához, bár könnyedén túlzásba lehet vinni komolyabb programokkal.

A processzoron fel van oldva az overclock lehetőség, viszont nem ajánlott túlhúzni az alapértelmezett 3,9 GHz boost órajelen, ha a tartozék processzor hűtővel szeretnénk használni.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg az AMD weboldalán

Specifikációk

11751
PassMark
4/8
Magok/szálak
3,6 GHz
Órajel
3,9 GHz
Boost órajel

Brutális teljesítmény komoly munkákra

AMD Ryzen Threadripper 3990X processzor

AMD Ryzen Threadripper 3990X

Foglalat: AMD sTRX4 | TDP: 280 W | Overclock: Igen | Tartozék hűtő: Nem | Integrált videokártya: Nincs

Piacvezető teljesítmény professzionális felhasználóknak

Méregdrága, viszont versenyképes ár-érték arányú

Az AMD Ryzen Threadripper 3990X egy 64 magos, 128 szálas processzor, amelyet csúcskategóriás asztali számítógépek számára terveztek.

Nem mindenkinek van szüksége 64 magra, ezt az AMD is aláírja.

Ezért a processzor inkább a professzionális munkákat végző felhasználókat, grafikusokat és a kisebb filmstúdiókat célozza meg, amelyek sok speciális effektet használnak professzionális szoftverekkel az utómunkálatok során, ezzel lehetővé téve számukra, hogy lerövidítsék az egyes projektek létrehozásának idejét.

A Ryzen Threadripper 3990X jelenleg vitathatatlanul az egyik leggyorsabb CPU, amely bármilyen feladattal megbirkózik.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg az AMD weboldalán

Specifikációk

80558
PassMark
64/128
Magok/szálak
2,9 GHz
Órajel
4,3 GHz
Boost órajel

Végszó

Az Energia Rovat célja, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítsük a választást és segítsünk megtalálni a legjobb ár-érték arányú elektronikai eszközöket, szerkesztői tagjaink véleménye alapján összeállított útmutatók segítségével.

Kövesd az Energia Rovat-ot Facebook-on és Twitter-en, hogy elsőként részesülj új termékek bejelentéséről, résztvehess szavazásokban, nyereményjátékokban, vagy hozzászólhass cikkeinkhez.