Skip links

Az olajos kompresszor és a tisztább lehetőségek

SZPONZORÁLT TARTALOM

A kompresszorok esetén elsősorban a típusokról és a teljesítményről esik szó, ám más jellemzőket is érdemes számításba venni. Az egyik ilyen például az, hogy ezek az eszközök működésük során a legtöbb esetben olajat is használnak. Ez pedig nem mindig ideális felállás.

Vajon tiszta a levegő?

Egy kompresszor feladata egyértelmű: a levegő sűrítése, szállítása és/vagy adott esetben tárolása. Azt, hogy ez milyen teljesítménnyel történik, vagy hogy a végtermék milyen módon és hol kerül felhasználásra, az már jóval összetettebb kérdés. A sűrített levegővel kapcsolatban a lakossági felhasználók körében ritkábban felmerülő kérdés annak tisztasága. Ipari környezetben azonban már jóval relevánsabb igény a szennyeződésmentes sűrített levegő előállítása.

Tény azonban, hogy a leginkább elterjedt megoldást az olajos kompresszor jelenti. Az olaj jelenléte a technológia sajátja, hiszen akár dugattyús- akár csavarkompresszorról van szó, a kenőanyag biztosítja a berendezéseket megfelelő hűtését, a túlhevülés elkerülése érdekében. Mivel azonban egy meglehetősen zárt rendszerről van szó, egy olajos kompresszor munkája során könnyen előfordulhat, hogy az előállított sűrített levegőben olajcseppek vagy épp más szennyeződések fedezhetők fel.

Igény a makulátlan eredményre

Az olajos kompresszor eme működési sajátossága sok esetben egyáltalán nem jelent problémát, hiszen lakossági és sokszor ipari felhasználók számára sem mindig fontos a makulátlan tisztaságú levegő. Máskor azonban ez abszolút alapvető elvárás, hiszen akár a folyamatok előírásai, akár az alkalmazási terület miatt nem engedhető meg semmilyen szennyeződés. Bizonyos dugattyús kompresszorokat például fogászati és kozmetikai célokra is használnak, ahol a higiénia és tisztaság létfontosságú.

Az olajos kompresszorok elterjedése azonban még nem jelenti azt, hogy lehetetlen megoldani a tiszta, olajmentes levegő létrehozását. Persze ha alapvetően igény van erre, akkor érdemes már a beszerzéskor is egy olajmentes modellt választani, de akkor sincs veszve semmi, ha egy olajos kompresszor megvásárlása után merül fel a kérdés. A kompresszorok egyik nagy előnye ugyanis, hogy utólag is könnyedén módosíthatók.

Kiegészítők az elégedettségért

Az olajos kompresszor megléte tehát önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy kénytelenek vagyunk beletörődni a szennyezett levegőbe. A forgalmazók kínálatában ugyanis számos különféle kiegészítő érhető el, többek között olyan is, mely ezt a problémát orvosolja. Ehhez ugyanis nem kell más, mint egy hatékony olajszűrő, mely képes kiszűrni az előállított sűrített levegőben található olajcseppeket és más szennyeződéseket.

Ezen egyszerű és meglehetősen olcsón beszerezhető alkatrész segítségével tehát lényegében egy olajos kompresszor is képes lehet tiszta, mindenféle szennyeződéstől mentes sűrített levegőt biztosítani. A legbiztosabb megoldás természetesen mindig egy olajmentes modell beszerzése, de a legtöbb alkalmazási területre egy szűrő beépítése is bőven elegendő. Ez a fajta modularitás pedig az olajos kompresszor még szélesebb körben történő alkalmazását is lehetővé teszi.