Skip links

Legjobb processzor hűtők (2022)

Egy minőségi processzor hűtő és a megfelelő hűtési gyakorlat kombinációja lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozzunk ki processzorunkból.

Ha nagy teljesítményű számítógépet építünk, szükségünk lesz egy nagy teljesítményű processzor hűtőre is, különösen akkor, ha már rengeteg pénzt költöttünk egy erőteljes processzorra és videokártyára.

Tehát a legmegfelelőbb processzor hűtő kiválasztása a PC építés szerves részét képezi, de ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább hűtést kell beszerezni. A választásnak inkább a processzor túlhajtási igényéhez és a beépítési hely méretéhez kell kapcsolódnia.

Egy rövid áttekintés a két legfontosabb processzor hűtő típusról:

Léghűtés

A processzor hűtés leggyakoribb formája a léghűtés. Léghűtés esetében a hűtőborda közvetlenül a processzor tetejére kerül, hogy a hőt a hűtőborda elnyelje, amelyet ezután a hűtőbordára szerelt ventilátor tart alacsony hőfokon.

Ez messzemenőkig a leggyakoribb és sokoldalúbb lehetőség. A léghűtés az előnyben részesített módszer a felhasználók többsége számára.

Vízhűtés

Mielőtt vízhűtést vásárolnánk, győződjünk meg róla, hogy a számítógép házunk támogatja-e a vízhűtés beszerelését, illetve ellenőrízzük a maximálisan beépíthető radiátor méretét.

Vízhűtésnél a processzorból származó hőt elnyeli a szivattyú által keringetett hűtőfolyadék, majd a radiátorhoz rögzített ventilátor lehűti a folyadékot. Ezután a hűtőfolyadék újra bekerül a vízblokkba és a ciklus újra kezdődik.

A vízhűtéses processzor hűtők sokkal jobb teljesítményt nyújtanak és csendesebbek is. A vízhűtés nagyszerű munkát végez, viszont a belépő szintű processzorok számára ez nem szükséges.

Bármilyen hűtőrendszert is választunk az alábbi 2 tippet érdemes betartani a hatékonyság maximalizálása érdekében:

  • Tartsuk tisztán – A por és más részecskék akadályozzák a processzor alkatrészeinek teljesítményét, beleértve a hűtőt is.
  • Gondoskodjunk az optimális légáramról – Az optimális légáramlás lehetővé teszi a hő megfelelő kivezetését.

A cikkben szereplő felsorolásának célja, hogy segítsen kiválasztani az igényeidnek legmegfelelőbb processzor hűtőt tesztek alapján összeállítva.

Léghűtés bajnok

Noctua NH-D15 chromax.black processzor hűtő

Noctua NH-D15 chromax.black

Méretek: 150 x 165 x 161 mm | Foglalat: AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+, Intel 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 2011, 2011-3, 2066

Piacvezető teljesítmény

Nem a legjobb ár-érték arány

A kiváló teljesítmény, precízen kidolgozott elemek minősége, és a csendes működés a Noctua termékcsalád jellemzői, viszont eddig egy visszatérő hátránya volt, hogy a hűtők és a ventilátorok csak barna-bézs színvilágban voltak kaphatók.

Az NH-D15 díjnyertes léghűtők tetőtől talpig, a csavaroktól a rezgéscsillapító párnákig teljesen fekete színvilágban készülnek a “chromax.black” típus esetében, és opcionális kiegészítőkkel a színvilág még tovább testreszabható.

A processzor hűtő süllyesztett alsó bordái egy ventilátoros üzemmódban 64 mm-es hézagot biztosítanak.Emiatt a hűtő nagyobb kompatibilitás élvez a magas memória hűtőbordákkal és a csúcskategóriás RAM modulokkal.

Kettős ventilátoros üzemmódban akár 32 mm-es normál magasságú RAM-ot is használhatunk.

Optimalizált kettős torony kialakítású hőcsöveivel ez a hűtő nagyobb felületet, kivételes légáram hatékonyságot és jobb hőelosztást kínál.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg a Noctua weboldalán

Specifikációk

2 db
Ventilátor
140 mm
Ventilátor átmérő
1500 RPM
Max. fordulatszám
24,6 dB
Max. zajszint

Ár-érték bajnok léghűtő

ARCTIC Freezer 34 eSports DUO processzor hűtő

ARCTIC Freezer 34 eSports DUO

Méretek: 124 x 157 x 103 mm | Foglalat: AMD AM4, Intel 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 2011-3, 2066

Közel piacvezető teljesítmény

Verhetetlen ár-érték arány

Két erős, nyomásra optimalizált BioniX P ventilátorral és frissített, hőbevonattal ellátott hűtőbordájával a Freezer 34 eSports DUO rengeteg teljesítményt kínál méltányos áron.

A 28 dB szintre emelt tesztek során a Freezer 34 eSports DUO képes volt felülmúlni számos versenytársat, még sokkal nagyobb és drágább kettős torony hűtési megoldásokat is.

A két ventilátor push-pull (fújó-szívó) konfigurációban működik. Az ennek eredményeként megnövekedett légáramlás biztosítja, hogy több hideg levegő járja át a hűtőbordát, mely biztosítja a processzor lehető legjobb teljesítményét.

A Freezer 34 eSports Duo telepítése viszonylag egyszerű, a hűtő vastagsága pedig nem okoz különösebb gondot a beépítésnél. A csomag tartalmaz egy nagy teljesítményű MX-4 hővezető pasztáta, mely biztosítja a legjobb hűtési eredményeket.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg az ARCTIC weboldalán

Specifikációk

2 db
Ventilátor
120 mm
Ventilátor átmérő
2100 RPM
Max. fordulatszám
28 dB
Max. zajszint

Kompakt vízhűtés

CORSAIR iCUE H115i ELITE CAPELLIX processzor hűtő

CORSAIR iCUE H115i ELITE CAPELLIX

Méretek: 322 x 137 x 27 mm | Foglalat: AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, TR4, TRX4, Intel 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 2011, 2011-3, 2066

Halk, erőteljes hűtés

RGB világítás minden alkatrészből

A H115i ELITE CAPELLIX egy vízhűtéses processzor hűtő, mely 280 mm-es hűtőbordával és kettős 140 mm-es ventilátorral rendelkezik.

Kompatibilis a Corsair iCUE szoftverével, mely lehetővé teszi, hogy programozzuk és figyelemmel kísérjük a folyadékhűtési megoldást, és lehetővé teszi a LED világítás testreszabását is.

Minden ELITE CAPELLIX két külön szivattyú fedélt tartalmaz. Az előre telepített szivattyú fedél stílusos, fényes fekete, míg a tartozék fedél átlátszóbb, hogy a CAPELLIX LED-ek jobban ragyogjanak.

A H115i ELITE CAPELLIX az egyik leghalkabb 280 mm-es processzor hűtő. Könnyen telepíthető, szerszám nélküli rögzíthető a konzol a gyors és fájdalommentes telepítéshez az összes modern Intel és AMD foglalaton.

Vásárold meg az Alza.hu-n
Tekintsd meg a CORSAIR weboldalán

Specifikációk

2 db
Ventilátor
140 mm
Ventilátor átmérő
2000 RPM
Max. fordulatszám
36 dB
Max. zajszint

Végszó

Az Energia Rovat célja, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítsük a választást és segítsünk megtalálni a legjobb ár-érték arányú elektronikai eszközöket, szerkesztői tagjaink véleménye alapján összeállított útmutatók segítségével.

Kövesd az Energia Rovat-ot Facebook-on és Twitter-en, hogy elsőként részesülj új termékek bejelentéséről, résztvehess szavazásokban, nyereményjátékokban, vagy hozzászólhass cikkeinkhez.